ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
19 lutego 2021 przez Administrator

ŚWIDOŚLIWA – czy to jakaś śliwa?

ŚWIDOŚLIWA – czy to jakaś śliwa?
19 lutego 2021 przez Administrator

ŚWIDOŚLIWA (Amelanchier) – czy to jakaś śliwa? czy może „gołębia jagoda”. Nazwa wskazuje na pokrewieństwo ze śliwami, natomiast wygląd i wielkość na pokrewieństwo z jagodami. W rzeczywistości są to owoce jabłkowate – tak jakby malutkie jabłuszka o średnicy ok. 15mm. Smakują nieco podobnie do aronii, ale są bardzo słodkie, bez cierpkości. Mówią na nią gołębia jagoda, a jej owoce zawierają więcej witamin i minerałów niż borówka amerykańska. Co ciekawe lokalnie jej owoce są wykorzystywane do wyrobu fałszywych „jagodzianek”, czyli bułeczek z jagodami.

Najpopularniejsza – świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia) przywędrowała do nas z Ameryki Północnej, ale rośnie w innych częściach świata. Dość pospolicie spotyka się ją zdziczałą w Polsce, np. w okolicach Białegostoku. Możemy ją sadzić jako żywopłot lub jako pojedynczy krzew ozdobny. Wiosną zachwyca pięknym białym kwieciem a w końcu czerwca mamy pyszne i zdrowe owoce podobne do maleńkich jabłuszek. Niestety bardzo lubią je ptaki. Jesienią, liście przebarwiają się z zielonych na barwę pomarańczowo- karminową. Aby roślina się zagęściła i rozkrzewiła, warto ją przycinać.

W zależności od preferencji, można świdośliwę formować w wysoki wysmukły krzew lub w małe drzewko. Drewno śliwośliw jest bardzo mocne, stąd być może niektóre plemiona Indian robiły z nich kopaczki (narzędzia służące do wykopywania jadalnych i leczniczych bulw, kłączy czy cebul itp.). W naszym kraju, poza świdośliwą olcholistną, uprawiane są również inne gatunki świdośliw, m. in. rodzima w Europie świdośliwa jajowata, dawniej prawdopodobnie mylnie podawana z terenów Polski.

Na zdjęciu świdośliwa amelanchier

Poprzedni wpisDZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY - jest u nas w Polsce pod ochronąNastępny wpis KORZEŃ RABARBARU - czy to owoc jest czy warzywo?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress