ROZCHODNIK WIELKI – co o nim wiedzieli dawniejsi górale?
Poprzedni wpisŁOPIAN PAJĘCZYNOWATY - "rzep, który czepia się psiego ogona"
Następny wpis MIETELNIK - nie tylko do produkcji mioteł


Wiedzieli tyle, że ma magiczne moce, które zapewniają pomyślność i długie życie i być może z tego powodu jest chętnie uprawiany w ogródkach, stanowiąc w nich majestatyczną ozdobę.Niestety nauka nic o tym nie mówi, więc skupimy się na tym co jest potwierdzone badaniami.Jadalne są wiosenne pędy rozchodnika ale po zblanszowaniu. Doskonałe jako dodatek do zup, szczególnie do krupniku. Stanowią także namiastkę szpinaku w przygotowywaniu zielenin i sałatek.
Bulwiaste korzenie rozchodnika są gorzkie, dlatego też, aby stały się smaczne i jadalne, należy je zetrzeć na tarce oraz przelewać kilkakrotnie zmienianą, wrzącą wodą. Po takiej obróbce można z nich przyrządzać smaczne placuszki lub musy oraz wykorzystywać do zagęszczania zup.W lecznictwie stosuje się zmiażdżone liście rozchodnika jako okłady na czyraki. Ziele rozchodnika ma działanie ściągające i cytostatyczne. Stosuje się je przy biegunkach, w chorobach nerek i reumatyzmie.