Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym
Podagrycznik pospolity zasłynął jako lek wspomagający leczenie podagry, czyli inaczej mówiąc artretyzmu bądź dny moczanowej. Choroba objawia się dotkliwym bólem oraz zniekształceniem stawów, a kończy przeważnie niesprawnością ruchową oraz zajęciem innych narządów, takich jak np. nerki. Przyczyny schorzenia leżą w nieprawidłowych mechanizmach przemiany materii, które prowadzą do odkładania się soli kwasu moczowego w tkankach. Współczesne badania potwierdziły silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwreumatyczne (przeciwagregacyjne) podagrycznika – ziele przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu, a ponadto poprawia zaburzone mechanizmy przemiany materii, które stanowią przyczynę choroby.
Oprócz wyjątkowych właściwości podagrycznik pospolity można spożywać jako potrawę. Do przygotowania duszonego podagrucznika potrzebne są składniki: ogonki liściowe podagrycznika, olej, sos sojowy, ocet, pokruszone orzechy.
Sposób przygotowania potrawy:
Pokrój ogonki liściowe i duś na oleju z dodatkiem sosu sojowego, aż całkiem zmiękną. Dodaj pokruszone orzechy i dopraw odrobiną octu.
Więcej przepisów możesz poznać na naszych warsztatach offline
Zapraszamy na nasz fabebook: https://www.facebook.com/Odkrywcynaturypl-114024683621097
Na instargam: https://www.instagram.com/odkrywcynatury.pl_official/
Nasze warsztaty botaniczne: https://odkrywcynatury.pl/warsztaty-botaniczne/