PIGWA CZY PIGWOWIEC – czy to ta sama roślina? Często pojawiało się to pytanie. Oczywiście, że nie to samo, podobne są tylko z nazwy. PIGWA (Cydonia oblonga) to duże biało kwitnące drzewo, a pospolicie uprawiane pigwowce (Chaenomeles spp.) to krzewy ok. 1,5-3m wys. obficie obsypane małymi kwiatami w pomarańczowym, czerwonym, a nawet różowym kolorze.
PIGWA ma duże podobne do gruszki lub jabłka owoce, które nie są kwaśne, ale zwykle dość cierpkie i bardzo aromatyczne. Mówimy czasem na nie „królowa nalewek”, ponieważ nie jemy ich samodzielnie, ale z uwagi na aromat i właściwości zdrowotne robimy z nich nalewki. Czasem łączymy owoc pigwy z innymi owocami lub ziołami w zależności od tego na jaką dolegliwość chcemy zastosować nalewkę. Owoce pigwy są bardzo trwałe i możemy je świeże przechowywać kilka miesięcy. Istnieją też odmiany pigwy, które nadają się do bezpośredniego spożycia, ale dość trudno je zdobyć.
PIGWOWIEC – coraz częściej gości w naszych ogródkach. Pięknie kwitnie- krzewy obsypane są drobnym kwieciem. Spotyka się odmiany pigwowca japońskiego, który kwitnie w lutym, jeżeli zima jest łagodna.Owoce pigwowca japońskiego są podobne do malutkich jabłuszek. Też chętnie robimy z nich nalewki. Mają bardzo kwaśny smak i też są aromatyczne, ale do jedzenia na surowo się nie nadają. Większe owoce mają inne gatunki pigwowca, np. rzadko spotykana odmiana Wilsona pigwowca wąskolistnego (Ch. cathayensis var. willsonii) tworzy owoce około 10cm średnicy. Jeszcze większe są owoce pigwowca chińskiego, nazywanego też nibypigwą. Zaliczany jest on do odrębnego rodzaju Pseudocydonia i bardziej przypomina pigwę niż pigwowiec – to drzewko o aromatycznych, niekwaśnych owocach. Owoce pigwowca możemy zostawić na krzaku, nawet po przymrozkach i zbierać w miarę potrzeby. Nalewki na owocach pigwowca mają doskonały smak, natomiast syrop to wspaniały dodatek do herbaty.
Pigwowiec wąskolistny ⤵️
Pigwowiec chiński ⤵️