ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
2 lutego 2021 przez Administrator

PIGWA CZY PIGWOWIEC

PIGWA CZY PIGWOWIEC
2 lutego 2021 przez Administrator

PIGWA CZY PIGWOWIEC – czy to ta sama roślina? Często pojawiało się to pytanie. Oczywiście, że nie to samo, podobne są tylko z nazwy. PIGWA (Cydonia oblonga) to duże biało kwitnące drzewo, a pospolicie uprawiane pigwowce (Chaenomeles spp.) to krzewy ok. 1,5-3m wys. obficie obsypane małymi kwiatami w pomarańczowym, czerwonym, a nawet różowym kolorze.

PIGWA ma duże podobne do gruszki lub jabłka owoce, które nie są kwaśne, ale zwykle dość cierpkie i bardzo aromatyczne. Mówimy czasem na nie „królowa nalewek”, ponieważ nie jemy ich samodzielnie, ale z uwagi na aromat i właściwości zdrowotne robimy z nich nalewki. Czasem łączymy owoc pigwy z innymi owocami lub ziołami w zależności od tego na jaką dolegliwość chcemy zastosować nalewkę. Owoce pigwy są bardzo trwałe i możemy je świeże przechowywać kilka miesięcy. Istnieją też odmiany pigwy, które nadają się do bezpośredniego spożycia, ale dość trudno je zdobyć.

PIGWOWIEC – coraz częściej gości w naszych ogródkach. Pięknie kwitnie- krzewy obsypane są drobnym kwieciem. Spotyka się odmiany pigwowca japońskiego, który kwitnie w lutym, jeżeli zima jest łagodna.Owoce pigwowca japońskiego są  podobne do malutkich jabłuszek. Też chętnie robimy z nich nalewki. Mają bardzo kwaśny smak i też są aromatyczne, ale do jedzenia na surowo się nie nadają. Większe owoce mają inne gatunki pigwowca, np. rzadko spotykana odmiana Wilsona pigwowca wąskolistnego (Ch. cathayensis var. willsonii) tworzy owoce około 10cm średnicy. Jeszcze większe są owoce pigwowca chińskiego, nazywanego też nibypigwą. Zaliczany jest on do odrębnego rodzaju Pseudocydonia i bardziej przypomina pigwę niż pigwowiec – to drzewko o aromatycznych, niekwaśnych owocach. Owoce pigwowca możemy zostawić na krzaku, nawet po przymrozkach i zbierać w miarę potrzeby. Nalewki na owocach pigwowca mają doskonały smak, natomiast syrop to wspaniały dodatek do herbaty.

Pigwowiec wąskolistny ⤵️

Pigwowiec chiński ⤵️

Poprzedni wpisLIPA DROBNOLISTNA - teraz sezon na herbatę z kwiatów lipyNastępny wpis BOŻA TRAWKA - co to jest?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress