ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
7 maja 2020 przez Administrator

Owoce wiązu po chińsku + Kiszone owoce wiązu

Owoce wiązu po chińsku + Kiszone owoce wiązu
7 maja 2020 przez Administrator

Pierwsza połowa maja to okres zbioru młodych owoców wiązów (tzw. skrzydlaków), które są jadalne i bardzo smaczne. Można je spożywać surowe w sałatkach, kwasić lub gotować. Mają one unikalny, delikatny smak. Warto się pośpieszyć ze zbiorem, bo za 2-3 tygodnie wszystkie dojrzeją, stwardnieją i opadną na ziemię.

W Polsce spotykamy 3 gatunki wiązów. Młode zielone owoce wszystkich gatunków są jadalne, bardzo smaczne, miękkie i mają bardzo przyjemny aromat.  Są wysokokaloryczne i bardzo odżywcze. Zawierają około: 35% białek, 30% tłuszczów i 15% węglowodanów.

Największe owoce, osiągające długość 2-3,5 cm –  ma występujący w lasach, wiąz górski. Drugi gatunek – wiąz szypułkowy, tworzy owoce mniej smaczne, lekko gorzkawe, ale również jadalne, ale zdecydowanie najcenniejszy jest wiąz polny, którego spotkać można np. na skrajach muraw, przydrożach, czy obrzeżach lasów. Jego gałązki są często gęsto oblepione owocami, a że jest to niewielkie drzewko, łatwo je pozyskać.

Owoce wiązów są bardzo wartościowym i bezpiecznym pokarmem (oczywiście dla zdrowych osób). Jedyne wzmianki o działaniu ubocznym mówią o senności po spożyciu dużej ich ilości.

 Jadalne są również młode liście wiązów,. Najlepiej smakują gotowane, przyrządzone podobnie jak szpinak, lub kwaszone. Najsmaczniejsze liście tworzy wiąz polny i szypułkowy. Wiąz górski jest dość włochaty i mniej smaczny. Młode liście wiązów są o wiele mniej kaloryczne niż owoce i zawierają dużo błonnika.

Owoce wiązu po chińsku

SKŁADNIKI: owoce wiązu – 3 szklanki, pół szklanki mąki pszennej, olej sezamowy, czosnek, sól.

Owoce umyj,  otrząśnij wodę, zmieszaj z mąką i gotuj na parze przez około pół godziny. Dodaj sól, olej i czosnek. Wymieszaj.

Kiszone owoce wiązu

SKŁADNIKI: owoce wiązu – 1 litr, przegotowana zimna woda, sól.

Owoce włóż do słoika i zalej roztworem soli kuchennej (1 łyżka soli na 1 litr wody). Przykryj pokrywką, ale nie dokręcaj, żeby dochodziło powietrze. Trzymaj słoik w cieple przez tydzień,
a potem dokręć i schowaj do lodówki. Tak przetworzone można je długo przechowywać.

Poprzedni wpisWarsztaty botaniczne VEGENastępny wpis MANNA JADALNA- co to jest i czy jest smaczna?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress