ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
7 kwietnia 2021 przez Administrator

NASTURCJA I POLSKIE KAPARY

NASTURCJA I POLSKIE KAPARY
7 kwietnia 2021 przez Administrator

NASTURCJA I POLSKIE KAPARY – hodujesz je w swoim ogródku lub na balkonie? – jeżeli nie to duża szkoda. Jest ulubionym kwiatem działkowicza i słusznie, bo możesz z niego zrobić pyszną sałatkę, udekorować deser lub kanapkę. Ogrodowe nasturcje (Tropaeolum) od niedawna traktowane są z dużym zainteresowaniem, nie tylko do celów kulinarnych. Nasturcja jest naturalnym silnym antybiotykiem, działającym na niektóre bakterie. Zawiera sole mineralne, siarkę ,olejki eteryczne oraz błonnik, a także dużo witaminy C.

Jadalne są kwiaty, liście i nasiona – polskie kapary marynowane. Możemy z niej robić nalewki i syropy, ale także napary. W tym celu zalewamy gorącą wodą 1 łyżeczkę suszonych lub 2 łyżeczki świeżych liści i zaparzamy ok. 15 minut. Przecedzamy i pijemy przy chorobach gardła i kaszlu- można dosłodzić miodem. Nie powinny pić dzieci i osoby z chorobą wrzodową żołądka. Dzięki temu, że ma działanie aseptyczne i grzybobójcze, nasturcja pomaga leczyć trądzik i wypryski skórne. Warto stosować płukanki z nasturcji na włosy, gdy nam wypadają lub mamy łupież. Nie należy spłukiwać, włosy są wtedy błyszczące. A jak robić kapary?

Poniżej przepis:

  • nasiona nasturcji
  • sól
  • 2 miarki octu winnego
  • 1 miarka wody
  • cukier ok.50g/1szklankę octu
  • kilka ziaren: goździków, czarnego pieprzu, ziela angielskiego


Nasiona nasturcji zasypać solą i odstawić do lodówki. Następnie przełożyć do garnka, dodać wodę aby przykryła nasiona i gotować 10 minut, po czym odcedzić.Przełożyć do słoiczków i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i ustawić do góry dnem i przykryć ściereczką, aż ostygną. Jako ciekawostkę dodamy, że w Ameryce Południowej rośnie wiele innych gatunków nasturcji, m.in. uprawiana tam jak u nas ziemniaki, nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum), czyli „anu” lub „mashua”.

Poprzedni wpisMORWA CZARNA - symbol roztropności i rozumuNastępny wpis "Dzikie gatunki pokrewne roślinom uprawnym występujące w Polsce "/ Crop wild relatives occurring in Poland

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress