ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
22 grudnia 2020 przez Administrator

Nasiona pokrzywy

Nasiona pokrzywy
22 grudnia 2020 przez Administrator

POKRZYWY (Urtica spp.) – wszyscy je znamy i nie chcemy w nie wejść – nie jest to przyjemne doznanie. Ale pamiętam jak moja babcia okładała bolące nogi pokrzywami – bóle reumatyczne mijały, jak ręką odjął. Ale czy wiemy coś o jej cudownych nasionach? Najnowsze badania, niestety nieliczne, wskazują na ochronny wpływ nasion pokrzywy na jelito grube i wątrobę.

Rzadko mówimy o nasionach pokrzywy i równie rzadko stosujemy. Warto poznać bliżej, te maleńkie nasionka, bo stanowią surowiec do wytłaczania oleju o cennych właściwościach.

Nasiona pokrzywy wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na komórki i tkanki, chroniąc je przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dietetycy coraz częściej zalecają osobom dbającym o zdrowie aby włączyć nasiona pokrzywy do swojego menu i dodawać ziarenka lub olej do żywności.

Pomagają lepiej znosić stres i zmęczenie. Pomagają chronić wątrobę przed grzybami i pleśniami. Pomocne w regeneracji nadnercza. Należy mieć nadzieję, że narzędzia analityczne, jakimi dysponuje obecnie nauka, pozwolą odkryć inne cenne właściwości tych ziarenek.

Pytanie: skąd Święta Hildegarda w XII wieku znała właściwości tych ziarenek i innych roślin, pozostaje pytaniem otwartym. By samemu otrzymać olej z nasion pokrzywy nie trzeba mieć prasy. Wystarczy zmielić je w młynku do kawy i pogotować, by warstwa cennego oleju zebrała się na powierzchni. 

Poprzedni wpisMIETELNIK - nie tylko do produkcji miotełNastępny wpis MARCHEW DZIKA (Daucus carota) - zwana też marchwią zwyczajną

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress