ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
18 marca 2021 przez Administrator

MORWA CZARNA – symbol roztropności i rozumu

MORWA CZARNA – symbol roztropności i rozumu
18 marca 2021 przez Administrator

MORWA CZARNA (Morus nigra) – za symbol roztropności i rozumu uznawał ją Pliniusz Starszy, gdyż najpóżniej ze wszystkich drzew, wiosną rozwija liście. Dzięki temu nie przemarzają one w czasie niespodziewanych wiosennych przymrozków. Bywa sadzona w parkach i drogach jako roślina ozdobna.

W Europie po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać we Włoszech za czasów Cezara Justyniana Wielkiego, jako pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego. Około roku 1434, zastąpiono ją morwą białą, która lepiej się do tego nadaje.Morwa czarna uprawiana jest w Europie Południowej, Azji i w regionach o łagodnym klimacie. W Polsce niektóre odmiany dziczejącej morwy białej, mają po dojrzeniu fioletowo-czarne owocostany – często mylnie uznane za morwę czarną.

Poprzedni wpisDZWONEK JEDNOSTRONNYNastępny wpis NASTURCJA I POLSKIE KAPARY

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress