MIETELNIK – nie tylko do produkcji mioteł
Poprzedni wpisROZCHODNIK WIELKI - co o nim wiedzieli dawniejsi górale?
Następny wpis Nasiona pokrzywy


MIETELNIK – nie tylko do produkcji mioteł. CYPRYSIK LETNI, bo tak inaczej nazywamy mietelnika, to jednoroczna dekoracja ogrodów. Dawniej bardzo popularny, dziś raczej zapomniany. Wart jest jednak przypomnienia ze względu na walory dekoracyjne. Uprawiany był dawniej na wsi, gdzie służył przede wszystkim do produkcji mioteł. Stąd nazwa rośliny-mietelnik. Roślina jest piękną dekoracją balkonów i tarasów, stanowiąc oryginalną osłonę dla ich najczęściej metalowych barierek. Jest to również znakomita ozdoba ogrodów, w których można je sadzić pojedynczo i w grupach. Pięknie prezentuje się w formie niskiego żywopłotu oraz jako tło dla roślin rabatowych.
MIETELNIK ŻAKULA, jesienią wybarwia się na piękny purpurowy kolor, co wygląda bardzo atrakcyjnie na tle zielonych roślin.Mietelnik jest także wykorzystywany w kuchni. Jego młode liście to przepyszny przysmak, choć nie należy ich jadać w dużych ilościach ze względu na zawartość saponin. Nasiona (nazywane w Japonii „tonburi”) bywają suszone i mielone, a potem wykorzystywane jako dodatek do chleba, ciastek itp. Są bogate w białko i tłuszcze, ale zawierają też psychoaktywną (w większych ilościach) substancję – harminę. W Polsce niestety rzadko dojrzewają ze względu na późny okres kwitnienia.W medycynie wykorzystuje się mietelnik jako zioło antybakteryjne, przeciwgrzybicze, nasercowe i moczopędne. Stosowany zewnętrznie służy też do leczenia chorób skóry (egzema itp.).