ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
2 grudnia 2020 przez Administrator

MIETELNIK – nie tylko do produkcji mioteł

MIETELNIK – nie tylko do produkcji mioteł
2 grudnia 2020 przez Administrator

MIETELNIK – nie tylko do produkcji mioteł.  CYPRYSIK LETNI, bo tak inaczej nazywamy mietelnika, to jednoroczna dekoracja ogrodów. Dawniej bardzo popularny, dziś raczej zapomniany. Wart jest jednak przypomnienia ze względu na walory dekoracyjne. Uprawiany był dawniej  na wsi, gdzie służył przede wszystkim do produkcji mioteł. Stąd nazwa rośliny-mietelnik. Roślina jest piękną dekoracją balkonów i tarasów, stanowiąc oryginalną osłonę dla ich najczęściej metalowych barierek. Jest to również znakomita ozdoba ogrodów, w których można je sadzić pojedynczo i w grupach. Pięknie prezentuje się w formie niskiego żywopłotu oraz jako tło dla roślin rabatowych.

MIETELNIK ŻAKULA, jesienią wybarwia się na piękny  purpurowy kolor, co wygląda bardzo atrakcyjnie na tle zielonych roślin.Mietelnik jest także wykorzystywany w kuchni. Jego młode liście to przepyszny przysmak, choć nie należy ich jadać w dużych ilościach ze względu na zawartość saponin. Nasiona (nazywane w Japonii „tonburi”) bywają suszone i mielone, a potem wykorzystywane jako dodatek do chleba, ciastek itp. Są bogate w białko i tłuszcze, ale zawierają też psychoaktywną (w większych ilościach) substancję – harminę. W Polsce niestety rzadko dojrzewają ze względu na późny okres kwitnienia.W medycynie wykorzystuje się mietelnik jako zioło antybakteryjne, przeciwgrzybicze, nasercowe i moczopędne. Stosowany zewnętrznie służy też do leczenia chorób skóry (egzema itp.).

Poprzedni wpisROZCHODNIK WIELKI - co o nim wiedzieli dawniejsi górale?Następny wpis Nasiona pokrzywy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress