ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
12 stycznia 2021 przez Administrator

MARCHEW DZIKA (Daucus carota) – zwana też marchwią zwyczajną

MARCHEW DZIKA (Daucus carota) – zwana też marchwią zwyczajną
12 stycznia 2021 przez Administrator

MARCHEW DZIKA (Daucus carota) (zdjęcia są na dole strony) – zwana też marchwią zwyczajną, jest bardzo powszechna w Polsce. Rośnie dosłownie wszędzie. Z uwagi na mało atrakcyjne kwiaty, nie budzi zainteresowania. 

Całe lato urozmaica łąki białymi kwiatostanami, a we wrześniu możemy zbierać nasiona. Szkoda, że dzikiej marchwi nie doceniamy, jak na to zasługuje. Jest cennym surowcem zielarskim – zwłaszcza nasiona, ale również korzeń. W sprzedaży oferują korzeń dzikiej marchwi w postaci sproszkowanej i nasiona z których możemy robić napary. Herbatka z nasion marchwi rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza stres oraz wzmacnia pracę mózgu. Poprawia funkcjonowanie nerek i jelit. Z zebranych we wrześniu nasion, możemy samodzielne robić macerat. 

Zanim zalejemy nasiona olejem bazowym, warto je wcześniej zmielić. Taki olej ma duży potencjał kosmetyczny. Dodatkowo możemy też wykorzystać dziką marchew w kuchni. Jej korzenie, choć nieco mniejsze, niż u form uprawnych i białe lub żółtawe, mają takie samo zastosowanie w kuchni. Są jednak zdrowsze i smaczniejsze. Zbiera się je zanim rośliny zaczną wybijać w łodygi, czyli w pierwszym roku. Doradzamy jednak ostrożność, gdyż marchew w takim stanie, gdy ma tylko liście, łatwo pomylić z trującymi baldaszkowatymi, np. blekotem. Jadalne są też liście dzikiej marchwi.

Warto też dodać jako ciekawostkę, że uprawna marchew nie zawsze jest pomarańczowa. Istnieją też odmiany o korzeniach białych, żółtych, czerwonych, fioletowych i prawie czarnych oraz dwukolorowe.

Poprzedni wpisNasiona pokrzywyNastępny wpis Ta roślina przeszła ze stanu dzikiego w obszarze Morza Śródziemnego

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress