MANNA JADALNA – co to jest i czy jest smaczna?
Nie jest to popularna „kasza manna” robiona z drobno zmielonej pszenicy, a dzikie zboże, dziś zapomniane, ale kiedyś bardzo popularne i wysoko cenione. Jadalne nasiona wodnej trawy – manny jadalnej (Glyceria fluitans) – gotuje się w całości, podobnie jak ryż, tylko ok. 20-30 minut. Dawniej podawano je z mlekiem.
Po ugotowaniu mają delikatny aromat, są miękkie i bardzo smaczne. To dzikie „zboże”, spożywano głównie na terenach słowiańskich, ale do celów kulinarnych stosowały to zboże także ludy germańskie. W XVII i XVIII wieku istniały nawet uprawy manny na obszarach opuszczonych stawów rybnych w Niemczech i na Łużycach.
Był to wówczas towar wykwintny, podobnie jak dziś tzw.”indiański dziki ryż”, czyli ostruda wodna.
Ugotowane nasiona manny jadalnej polecane są, jako odżywczy i regenerujący pokarm dla rekonwalescentów.Liście manny palono dawniej jako kadzidło.
Jeśli ktoś chce dziś spróbować manny jadalnej, musi ją sobie sam zebrać (teraz trwa okres jej dojrzewania) i wymłócić w stępie. Możemy jednak łatwo kupić inne dzikie zboże – wyżej wspomniany ryż dziki (Zizania aquatica), choć jest to produkt bardzo drogi.
Zachęcamy do włączenia do diety dzikich zbóż, ze względu na ich wysoką odżywczość i wspaniały smak.
Przepis na ryż dziki z warzywami:
Na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wsypać 1 szklankę dzikiego ryżu i prażyć do momentu aż zacznie”pryskać”. Następnie wlewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy ąż będzie miękki i wyparuje woda. Gdyby ryż nie był dostatecznie miękki możemy dolać jeszcze trochę wody i pogotować dłużej.
Tak przygotowany ryż łączymy z warzywami gotowanymi lub przygotowanymi na parze ew. surowymi, jeżeli ktoś woli. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i zraszamy oliwką z oliwek.