ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
30 lipca 2020 przez Administrator

MANNA JADALNA- co to jest i czy jest smaczna?

MANNA JADALNA- co to jest i czy jest smaczna?
30 lipca 2020 przez Administrator
MANNA JADALNA – co to jest i czy jest smaczna?
Nie jest to popularna „kasza manna” robiona z drobno zmielonej pszenicy, a dzikie zboże, dziś zapomniane, ale kiedyś bardzo popularne i wysoko cenione. Jadalne nasiona wodnej trawy – manny jadalnej (Glyceria fluitans) – gotuje się w całości, podobnie jak ryż, tylko ok. 20-30 minut. Dawniej podawano je z mlekiem.

Po ugotowaniu mają delikatny aromat, są miękkie i bardzo smaczne. To dzikie „zboże”, spożywano głównie na terenach słowiańskich, ale do celów kulinarnych stosowały to zboże także ludy germańskie. W XVII i XVIII wieku istniały nawet uprawy manny na obszarach opuszczonych stawów rybnych w Niemczech i na Łużycach.

Był to wówczas towar wykwintny, podobnie jak dziś tzw.”indiański dziki ryż”, czyli ostruda wodna.
Ugotowane nasiona manny jadalnej polecane są, jako odżywczy i regenerujący pokarm dla rekonwalescentów.Liście manny palono dawniej jako kadzidło.

Jeśli ktoś chce dziś spróbować manny jadalnej, musi ją sobie sam zebrać (teraz trwa okres jej dojrzewania) i wymłócić w stępie. Możemy jednak łatwo kupić inne dzikie zboże – wyżej wspomniany ryż dziki (Zizania aquatica), choć jest to produkt bardzo drogi.
Zachęcamy do włączenia do diety dzikich zbóż, ze względu na ich wysoką odżywczość i wspaniały smak.

Przepis na ryż dziki z warzywami:
Na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wsypać 1 szklankę dzikiego ryżu i prażyć do momentu aż zacznie”pryskać”. Następnie wlewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy ąż będzie miękki i wyparuje woda. Gdyby ryż nie był dostatecznie miękki możemy dolać jeszcze trochę wody i pogotować dłużej.
Tak przygotowany ryż łączymy z warzywami gotowanymi lub przygotowanymi na parze ew. surowymi, jeżeli ktoś woli. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i zraszamy oliwką z oliwek.
Poprzedni wpisOwoce wiązu po chińsku + Kiszone owoce wiązuNastępny wpis Przepis na nalewkę z Owoców Bzu Czarnego

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress