ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
23 listopada 2020 przez Administrator

MACIERZANKA PANNOŃSKA – za co ją cenimy?

MACIERZANKA PANNOŃSKA – za co ją cenimy?
23 listopada 2020 przez Administrator

MACIERZANKA PANNOŃSKA- za co ją cenimy?- między innymi za olejek eteryczny, który wykorzystujemy w kosmetyce. Macierzanka ma szerokie zastosowanie i cenne właściwości. Roślinka jest cenna z uwagi na  silne działanie antyseptyczne i dezynfekujące. Szczególnie intensywnie działa wydestylowany z niej olejek. 

Macierzanka pannońska używana jest jako przyprawa. Młode pędy można wykorzystywać jako wspaniały aromatyczny dodatek do zup i zielenin. Starsze gałązki, które można zbierać nawet jesienią, są doskonałym surowcem na smaczną herbatkę.Macierzanka nadaje niepowtarzalny aromat wódkom i likierom.Można ją spotkać w naturze na glebach wapiennych, gównie w rejonie Wyżyny Małopolskiej, ale pokrewne gatunki pospolite w całym kraju (m. piaskowa i zwyczajna), mają zbliżone zastosowanie i właściwości.

Poprzedni wpisŁĄKI KWIETNE – moda czy konieczność?Następny wpis ŁOPIAN PAJĘCZYNOWATY - "rzep, który czepia się psiego ogona"

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress