ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
24 listopada 2020 przez Administrator

ŁOPIAN PAJĘCZYNOWATY – „rzep, który czepia się psiego ogona”

ŁOPIAN PAJĘCZYNOWATY – „rzep, który czepia się psiego ogona”
24 listopada 2020 przez Administrator

Koszyczki kwiatowe tej rośliny przyczepiają się do sierści zwierząt haczykowatymi łuskami okrywy koszyczka – stąd bierze się przytoczone przysłowie. Z tego przysłowia głównie znamy tę cudowną roślinę. Poznajmy bliżej jej właściwości i walory dietetyczne. Roślina jest niskokaloryczna i zawiera inulinę – polimer fruktozy i z tego powodu wskazana jest dla diabetyków. 

Nasiona łopianu stosowane są podobnie jak ostropest dla poprawy pracy wątroby. Działają też przeciwzapalnie, napotnie i moczopędnie oraz obniżają poziom cukru we krwi. Korzenie łopianu „oczyszczają krew” i działają żółciopędnie, napotnie oraz moczopędnie. Są skuteczne w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Sok z łopianu stosowany jest do przeciwdziałania łysieniu. Kulinarnie wykorzystywane są młode łodygi łopianu, które można gotować podobnie jak szparagi.Jadalne są też jednoroczne korzenie, zebrane przed wybijaniem roślin w łodygi kwiatostanowe. Roślina ta rośnie w Polsce dziko na brzegach rzek i w zaroślach a także na skraju lasów oraz przydrożach. W Azji natomiast są odmiany uprawne łopianu, o smacznych, pozbawionych goryczy, delikatnych liściach.

Poprzedni wpisMACIERZANKA PANNOŃSKA - za co ją cenimy?Następny wpis ROZCHODNIK WIELKI - co o nim wiedzieli dawniejsi górale?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress