LIPA DROBNOLISTNA – teraz sezon na herbatę z kwiatów lipy
LIPA DROBNOLISTNA (TILIA CORDATA) – teraz sezon na herbatę z kwiatów lipy. Herbata ma działanie przeciwskurczowe, napotne, wykrztuśne, uspokajające i przeczyszczające. Jest stosowana w wielu dolegliwościach m.in.: niestrawności, nadciśnienia, wymiotów na tle nerwowym oraz kołatania serca.
Kwiatostany są często parzone jako namiastka herbaty. Jadalne są młode liście – na surowo lub gotowane (nieco śluzowate, ale pyszne). Używa się ich np. do przyrządzania sałatki razem ze śmietaną i jajkiem na twardo. Z młodych owoców z dodatkiem kwiatów, można sporządzać namiastkę czekolady – bez konieczności dodawania kakao i cukru. Natomiast z dojrzałych owoców (wraz z kwiatostanami) i dodatkiem cukru, można przygotować rodzaj nugatu. Nasiona mogą dostarczyć wartościowego oleju jadalnego. Roślina jest nieszkodliwa, jednak przekwitnięte – zbyt póżno zebrane kwiatostany, pite jako herbata, mogą powodować odurzenie.
KUPIĆ kwiat lipy: https://jedynienatura.pl/pl/p/Kwiat-lipy%2C-25g%2C-Natura-Wita/38