ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
20 listopada 2020 przez Administrator

ŁĄKI KWIETNE – moda czy konieczność?

ŁĄKI KWIETNE – moda czy konieczność?
20 listopada 2020 przez Administrator

KUPIĆ MIESZANKĘ ŁĄKOWĄ Z DZIKICH ROŚLIN MOŻNA TUTAJ:

https://jedynienatura.pl/pl/p/Mieszanka-lakowa-%E2%80%9EJadalna%2C-sloneczna-laka/91

W naszych ogródkach często uprawiamy groszek pachnący.Jego dziki kuzyn – groszek bulwiasty jest równie piękny, a przy tym to jedno z najsmaczniejszych warzyw korzeniowych świata.

Poza tym pięknie wyglądają ciesząc oczy kolorowym kwieciem. Coraz częściej administratorzy decydują się na wysiewanie łąk w miastach. Również prywatni amatorzy kwietnych łąk robią swoje małe łączki pod własnym płotem. Widok łąki na rabatce pod płotem przypomina ogródek babci z pachnącymi kwiatami. Dzieci zbierały płatki maków na pieczątki a starsze dziewczyny płatki bławatka na wino. Jest wiele możliwości wykorzystania tego co na łączce urośnie. Ten piękny i pożyteczny ogródek przyniesie wiele niespodzianek – rośliny których nie znamy i na nowo możemy je odkrywać. Gdy je rozpoznamy możemy je zasuszać i mamy gotowe bio herbatki ziołowe. Smakują lepiej niż ze sklepu bo zbierane własnoręcznie a w dodatku  możemy je zasuszyć w całości . Zalane gorącą wodą, ładnie rozwiną listki.

Kwiaty łąkowe to mieszanka wielu gatunków często zapomnianych roślin. Oto wskazówka jak najprościej  przygotować i wytyczyć rabatkę pod łączkę: po zgrabieniu należy trzonkiem od grabek zrobić rowki 30 – 40 cm i w te rowki wysiewamy mieszkankę kwiatów łąkowych. Gdy kwiaty zaczną kiełkować łatwo odróżnimy je od chwastów które będą rosły między rzędami i należy je wypielić, bo gdy zostawimy chwasty to kwiaty ciągną do słońca ponieważ będą zbyt zagęszczone, zamiast szybko zakończyć wzrost i obsypać się kwiatostanami.

Mieszanka łąkowa

 „Jadalna, słoneczna łąka”

Na gleby lekkie, piaszczyste, suche. Miejsca słoneczne.

Wszystkie gatunki tej mieszanki mają zastosowanie kulinarne.


  • Portulaka warzywna (Portulaca oleracea) – dzika forma z Ponidzia.

Niska płożąca się roślina jednoroczna. Tworzy śliczne, nieduże, żółte kwiatuszki, otwarte tylko w pełnym słońcu. Sama się rozsiewa. Jej młode pędy są jadalne
w surówkach.

  • Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) – dzika forma z Ponidzia.

Roślina dwuletnia. Pięknie kwitnie na żółto. Kwiaty otwierają się wieczorami, stąd ludowa nazwa „nocna świeca”. Korzenie 1-rocznych roślin są jadalne po ugotowaniu. Nasiona stosowane są w lecznictwie i kosmetyce.

  • Dziewanna wielkokwiatowa (Verbascum densiflorum) – dzika forma
    z Ponidzia.

Potężna roślina dwuletnia o dużych żółtych kwiatach. Bardzo ozdobna. Kwiaty są używane na zdrową namiastkę herbaty. Stosowane są również w lecznictwie. Liście
i nasiona zawierają rotenon i były stosowane do łapania (trucia) ryb.

  • Mietelnik piaskowy (Kochia laniflora) – dzika forma z Ponidzia.

Niewielkie jednoroczne zioło o drobnych kwiatuszkach. Zielonkawe nasiona są jadalne po ugotowaniu. Smaczne.

  • Rozchodnik wielki (Sedum maximum) – dzika forma z Ponidzia.

Roślina wieloletnia o mięsistych liściach podobnych do Kalanchoe. Kwiaty białawe
w podbaldachach. Młode pędy są jadalne po zblanszowaniu – to wspaniały dodatek np. do krupniku. Bulwy korzeniowe można spożywać po odgoryczeniu (trzeba je zetrzeć i zalewać kilkukrotnie wrzątkiem). Także roślina lecznicza.

  • Sierpnica pospolita (Falcaria vulgaris) – dzika forma z Ponidzia.

Roślina baldaszkowata, wieloletnia. Kwiaty białe, liście ozdobne, o ciekawym kształcie. Młode pędy są jadalne np.: w Turcji.

  • Chaber wełnisty (Centaurea solstitialis) – dzika forma z Ponidzia.

Niezwykle rzadki w Polsce. Przepiękna roślina o kolczastych koszyczkach i żółtych kwiatach. Młode pędy i liście są jadane na południu Europy. Gorzkawe ale aromatyczne i smaczne. Rarytas, trudny do zdobycia (szczególnie nasza rodzima forma).

  • Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea) – dzika forma z Ponidzia.

Bylina rodzima w Polsce, nieinwazyjna. Kwitnie pięknie na żółto w końcu lata. Koszyczki kwiatowe są użytkowane jako smaczna namiastka herbaty. Stosowana też w ziołolecznictwie.

  • Chondrilla sztywna (Chondrilla juncea) – dzika forma z Ponidzia.

Roślina wieloletnia, kuzynka cykorii, ale kwitnie (bardzo obficie) na żółto, nie na niebiesko. Młode pędy wiosenne są spożywane jako warzywo. Nawet uprawia się ją w tym celu we Francji.

kupić mieszankę łąkową z dzikich roślin można tutaj:

https://jedynienatura.pl/pl/p/Mieszanka-lakowa-%E2%80%9EJadalna%2C-sloneczna-laka/91

Poprzedni wpisGROSZEK - czy to roślina wyłącznie dekoracyjna?Następny wpis MACIERZANKA PANNOŃSKA - za co ją cenimy?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress