KUPIĆ MIESZANKĘ ŁĄKOWĄ Z DZIKICH ROŚLIN MOŻNA TUTAJ:
W naszych ogródkach często uprawiamy groszek pachnący.Jego dziki kuzyn – groszek bulwiasty jest równie piękny, a przy tym to jedno z najsmaczniejszych warzyw korzeniowych świata.
Poza tym pięknie wyglądają ciesząc oczy kolorowym kwieciem. Coraz częściej administratorzy decydują się na wysiewanie łąk w miastach. Również prywatni amatorzy kwietnych łąk robią swoje małe łączki pod własnym płotem. Widok łąki na rabatce pod płotem przypomina ogródek babci z pachnącymi kwiatami. Dzieci zbierały płatki maków na pieczątki a starsze dziewczyny płatki bławatka na wino. Jest wiele możliwości wykorzystania tego co na łączce urośnie. Ten piękny i pożyteczny ogródek przyniesie wiele niespodzianek – rośliny których nie znamy i na nowo możemy je odkrywać. Gdy je rozpoznamy możemy je zasuszać i mamy gotowe bio herbatki ziołowe. Smakują lepiej niż ze sklepu bo zbierane własnoręcznie a w dodatku możemy je zasuszyć w całości . Zalane gorącą wodą, ładnie rozwiną listki.
Kwiaty łąkowe to mieszanka wielu gatunków często zapomnianych roślin. Oto wskazówka jak najprościej przygotować i wytyczyć rabatkę pod łączkę: po zgrabieniu należy trzonkiem od grabek zrobić rowki 30 – 40 cm i w te rowki wysiewamy mieszkankę kwiatów łąkowych. Gdy kwiaty zaczną kiełkować łatwo odróżnimy je od chwastów które będą rosły między rzędami i należy je wypielić, bo gdy zostawimy chwasty to kwiaty ciągną do słońca ponieważ będą zbyt zagęszczone, zamiast szybko zakończyć wzrost i obsypać się kwiatostanami.

Mieszanka łąkowa
„Jadalna, słoneczna łąka”
Na gleby lekkie, piaszczyste, suche. Miejsca słoneczne.
Wszystkie gatunki tej mieszanki mają zastosowanie kulinarne.
- Portulaka warzywna (Portulaca oleracea) – dzika forma z Ponidzia.
Niska płożąca się roślina jednoroczna. Tworzy śliczne, nieduże, żółte kwiatuszki, otwarte tylko w pełnym słońcu. Sama się rozsiewa. Jej młode pędy są jadalne
w surówkach.
- Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) – dzika forma z Ponidzia.
Roślina dwuletnia. Pięknie kwitnie na żółto. Kwiaty otwierają się wieczorami, stąd ludowa nazwa „nocna świeca”. Korzenie 1-rocznych roślin są jadalne po ugotowaniu. Nasiona stosowane są w lecznictwie i kosmetyce.
- Dziewanna wielkokwiatowa (Verbascum densiflorum) – dzika forma
z Ponidzia.
Potężna roślina dwuletnia o dużych żółtych kwiatach. Bardzo ozdobna. Kwiaty są używane na zdrową namiastkę herbaty. Stosowane są również w lecznictwie. Liście
i nasiona zawierają rotenon i były stosowane do łapania (trucia) ryb.
- Mietelnik piaskowy (Kochia laniflora) – dzika forma z Ponidzia.
Niewielkie jednoroczne zioło o drobnych kwiatuszkach. Zielonkawe nasiona są jadalne po ugotowaniu. Smaczne.
- Rozchodnik wielki (Sedum maximum) – dzika forma z Ponidzia.
Roślina wieloletnia o mięsistych liściach podobnych do Kalanchoe. Kwiaty białawe
w podbaldachach. Młode pędy są jadalne po zblanszowaniu – to wspaniały dodatek np. do krupniku. Bulwy korzeniowe można spożywać po odgoryczeniu (trzeba je zetrzeć i zalewać kilkukrotnie wrzątkiem). Także roślina lecznicza.
- Sierpnica pospolita (Falcaria vulgaris) – dzika forma z Ponidzia.
Roślina baldaszkowata, wieloletnia. Kwiaty białe, liście ozdobne, o ciekawym kształcie. Młode pędy są jadalne np.: w Turcji.
- Chaber wełnisty (Centaurea solstitialis) – dzika forma z Ponidzia.
Niezwykle rzadki w Polsce. Przepiękna roślina o kolczastych koszyczkach i żółtych kwiatach. Młode pędy i liście są jadane na południu Europy. Gorzkawe ale aromatyczne i smaczne. Rarytas, trudny do zdobycia (szczególnie nasza rodzima forma).
- Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea) – dzika forma z Ponidzia.
Bylina rodzima w Polsce, nieinwazyjna. Kwitnie pięknie na żółto w końcu lata. Koszyczki kwiatowe są użytkowane jako smaczna namiastka herbaty. Stosowana też w ziołolecznictwie.
- Chondrilla sztywna (Chondrilla juncea) – dzika forma z Ponidzia.
Roślina wieloletnia, kuzynka cykorii, ale kwitnie (bardzo obficie) na żółto, nie na niebiesko. Młode pędy wiosenne są spożywane jako warzywo. Nawet uprawia się ją w tym celu we Francji.