KORZEŃ RABARBARU – czy to owoc jest czy warzywo?
KORZEŃ RABARBARU (Rhei Radix) – czy to owoc jest czy warzywo? To bylina, która jest warzywem, a dawniej rosła obowiązkowo w każdym ogródku. W kuchni rabarbar był stosowany obowiązkowo do przyrządzania orzeźwiającego kompotu i jako dodatek do ciast. Wykorzystywane są ogonki liściowe, które mają kwaśny i cierpki smak.
Rabarbar lekarski (Rheum officinale) inaczej rzewień lekarski, to popularna roślina lecznicza, która uprawiana jest również jako roślina ozdobna. W medycynie chińskiej jest często wykorzystywany na wiele dolegliwości, m.in. dolegliwości żołądkowo – jelitowe, brak apetytu, bóle brzucha. Ponadto ma właściwości bakteriobójcze, a także stosowana jest przy trądziku. Działa antyalergicznie a niektóre źródła podają, że można korzeniem rabarbaru, rozjaśniać włosy.
Przepis: 1/2 szklanki mielonego korzenia rzewienia lekarskiego wymieszać z 1 łyżką oleju i sokiem z cytryny. Dodawać gorącą wodę tak, aby uzyskać konsystencję papki i odstawić na 15 minut. Założyć czepek do pasemek, przeciągać kosmki włosów i nałożyć mieszankę. Odczekać 15-30 minut i umyć głowę. Rabarbar pochodzi z Azji Środkowej i południowej Syberii.
Do Europy przywiózł go Marco Polo w XVI w.
W Polsce pojawił się w XVIII w.
W Chinach stosowany jest do dzisiaj jako niezastąpiony środek na ból zębów.