ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
3 marca 2021 przez Administrator

KORZEŃ RABARBARU – czy to owoc jest czy warzywo?

KORZEŃ RABARBARU – czy to owoc jest czy warzywo?
3 marca 2021 przez Administrator

KORZEŃ RABARBARU (Rhei Radix) – czy to owoc jest czy warzywo? To bylina, która jest warzywem, a dawniej rosła obowiązkowo w każdym ogródku. W kuchni rabarbar był stosowany obowiązkowo do przyrządzania orzeźwiającego kompotu i jako dodatek do ciast. Wykorzystywane są ogonki liściowe, które mają kwaśny i cierpki smak.

Rabarbar lekarski (Rheum officinale) inaczej rzewień lekarski, to popularna roślina lecznicza, która uprawiana jest również jako roślina ozdobna. W medycynie chińskiej jest często wykorzystywany na wiele dolegliwości, m.in. dolegliwości żołądkowo – jelitowe, brak apetytu, bóle brzucha. Ponadto ma właściwości bakteriobójcze, a także stosowana jest przy trądziku. Działa antyalergicznie a niektóre źródła podają, że można korzeniem rabarbaru, rozjaśniać włosy.

Przepis: 1/2 szklanki mielonego korzenia rzewienia lekarskiego wymieszać z 1 łyżką oleju i sokiem z cytryny. Dodawać gorącą wodę tak, aby uzyskać konsystencję papki i odstawić na 15 minut. Założyć czepek do pasemek, przeciągać kosmki włosów i nałożyć mieszankę. Odczekać 15-30 minut i umyć głowę. Rabarbar pochodzi z Azji Środkowej i południowej Syberii. 

Do Europy przywiózł go Marco Polo w XVI w. 

W Polsce pojawił się w XVIII w.

W Chinach stosowany jest do dzisiaj jako niezastąpiony środek na ból zębów.

Poprzedni wpisŚWIDOŚLIWA - czy to jakaś śliwa?Następny wpis DZWONEK JEDNOSTRONNY

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress