ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
19 listopada 2020 przez Administrator

GROSZEK – czy to roślina wyłącznie dekoracyjna?

GROSZEK – czy to roślina wyłącznie dekoracyjna?
19 listopada 2020 przez Administrator

Wysiewamy ją w naszych ogródkach, bo ładnie wygląda, ma piękny różowo purpurowy kolor i motylkowe kwiaty zebrane w grona. Bulwy tej rośliny to jedno z najsmaczniejszych warzyw korzeniowych.

Groszek bulwiasty w naturze występuje bardzo rzadko. To wieloletnie niskie pnącze, rośnie w Polsce dziko, głównie na południu kraju, na murawach, przydrożach i ugorach.Groszek bulwiasty rozpowszechnił się w w naszych ogródkach przydomowych, jako roślina ozdobna lub jako element łąki kwietnej.Na Bliskim Wschodzie od wieków ma zastosowanie w kuchni. 

Jest to jedna z nielicznych roślin strączkowych, która ma jadalne nie tylko ziarna ale także korzeń. Surowe bulwy mają nieco cierpki smak, zazwyczaj gotujemy bulwy w wodzie ok. 2-3 godzin, ale tylko te z nieuszkodzoną skórką. Tłoczy się z nich także olej.Te małe bulwy korzeniowe, ok. 4-5cm są pokryte grubą czarną skórką a w środku mają zupełnie biały miąższ.Po ugotowaniu lekko słodkie i bardzo smaczne, zawierają dużo białka i są odżywcze.Jadalne są również nasiona ale ich spożycie powinno być ograniczone, ponieważ zawierają toksyczne aminokwasy. Jeśli spożywane są zbyt często i w dużych ilościach, mogą wywołać grożne zatrucie – tzw.latyryzm.Podobne substancje zawiera również popularna ciecierzyca.

Poprzedni wpisPrzepis na nalewkę z Owoców Bzu CzarnegoNastępny wpis ŁĄKI KWIETNE – moda czy konieczność?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress