GROSZEK – czy to roślina wyłącznie dekoracyjna?
Poprzedni wpisPrzepis na nalewkę z Owoców Bzu Czarnego
Następny wpis ŁĄKI KWIETNE – moda czy konieczność?


Wysiewamy ją w naszych ogródkach, bo ładnie wygląda, ma piękny różowo purpurowy kolor i motylkowe kwiaty zebrane w grona. Bulwy tej rośliny to jedno z najsmaczniejszych warzyw korzeniowych.
Groszek bulwiasty w naturze występuje bardzo rzadko. To wieloletnie niskie pnącze, rośnie w Polsce dziko, głównie na południu kraju, na murawach, przydrożach i ugorach.Groszek bulwiasty rozpowszechnił się w w naszych ogródkach przydomowych, jako roślina ozdobna lub jako element łąki kwietnej.Na Bliskim Wschodzie od wieków ma zastosowanie w kuchni.
Jest to jedna z nielicznych roślin strączkowych, która ma jadalne nie tylko ziarna ale także korzeń. Surowe bulwy mają nieco cierpki smak, zazwyczaj gotujemy bulwy w wodzie ok. 2-3 godzin, ale tylko te z nieuszkodzoną skórką. Tłoczy się z nich także olej.Te małe bulwy korzeniowe, ok. 4-5cm są pokryte grubą czarną skórką a w środku mają zupełnie biały miąższ.Po ugotowaniu lekko słodkie i bardzo smaczne, zawierają dużo białka i są odżywcze.Jadalne są również nasiona ale ich spożycie powinno być ograniczone, ponieważ zawierają toksyczne aminokwasy. Jeśli spożywane są zbyt często i w dużych ilościach, mogą wywołać grożne zatrucie – tzw.latyryzm.Podobne substancje zawiera również popularna ciecierzyca.