DZWONEK JEDNOSTRONNY (Campanula rapunculoides) – bywa uprawiany jako roślina ozdobna, szczególnie nadająca się do ogrodów naturalistycznych. Z łatwością rozmnaża się przez kłącze, z tego też względu należy kontrolować jego rozwój, aby nie zachwaścił ogrodu. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym lub lekko zacienionym.
W dawnej Europie był zbierany ze stanu dzikiego jak również uprawiany jako warzywo. Jego mięsiste korzenie jak i młode liście, spożywane były na surowo i po ugotowaniu. Korzenie są dość twarde, ale smaczne, mają przyjemny słodkawy, lekko orzechowy smak.
Sałatka z korzeni dzwonka jednostronnego słada się ze składników: pomarańcze, cukier lub miód, sól, olej.
Sposób przygotowania: Korzenie umyj i bardzo drobno pokrój w cieniutkie talarki, krótko obgotuj, aby stały się miękkie. Ostudź, dodaj sok z pomarańczy i cukier lub miód szczyptę soli oraz odrobinę oleju rzepakowego.