ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
16 lutego 2021 przez Administrator

DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY – jest u nas w Polsce pod ochroną

DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY – jest u nas w Polsce pod ochroną
16 lutego 2021 przez Administrator

DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY (Carlina acaulis) –  jest u nas w Polsce pod ochroną. Z uwagi na cenne wartości zdrowotne jest uprawiany na plantacjach i przetwarzany. Jest składnikiem m.in. ziół szwedzkich. We Włoszech , dziewięćsił  jest do dziś określany regionalnie „chlebem myśliwego”. Kwiatostany tej pięknej rośliny przyrządzane są jak karczochy i są dużym przysmakiem. W Italii jadano też kandyzowaną, zewnętrzną część jego korzeni, najpierw wygotowaną w occie. Również w Polsce pasterze dawniej jadali młode koszyczki dziewięćsiłu, a XVIII-wieczny polski botanik, ks. Krzysztof Kluk, doradzał nawet jego uprawę w warzywnikach zamiast karczochów.W Średniowieczu był antidotum na trucizny. 

Jak działa na zdrowie? Przytoczę wypowiedź XII-wiecznej mniszki, Hildegardy: „Zażywaj ten proszek [dziewięćsił], a nie będziesz miał żadnej poważnej lub długotrwałej choroby. Niech żaden człowiek tego proszku nie unika. Ponieważ ten,kto je ten proszek będąc zdrowym, nie będzie długo leżał w łóżku będąc chorym. A kto jest chory i go spożywa, ten wyzdrowieje”. Św. Hildegarda z Bingen polecała dziewięćsił zarówno dla chorych i zdrowych, tak na wzmocnienie. Zalecała: korzeń dziewięćsiłu zmieszany z bertramem i cynamonem- odrobinę takiej mieszanki, zażywać z chlebem, zupą lub ciepłym winem.Może powodować reakcje alergiczne u osób, uczulonych na gatunki roślin z rodziny astrowatych. Większe dawki korzenia dziewięćsiłu są szkodliwe.

Poprzedni wpisBOŻA TRAWKA - co to jest?Następny wpis ŚWIDOŚLIWA - czy to jakaś śliwa?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress