ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
26 stycznia 2021 przez Administrator

CZOSNEK ZIELONAWY – wzmacnia odporność organizmu

CZOSNEK ZIELONAWY – wzmacnia odporność organizmu
26 stycznia 2021 przez Administrator

CZOSNEK ZIELONAWY (ALLIUM OLERACEUM) – mało znana roślina ale bardzo cenna z uwagi na właściwości jakie w sobie kryje – przede wszystkim wzmacnia odporność, a także działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Zawiera bardzo ważne witaminy oraz minerały m.in.: witaminę A oraz C, wapń,żelazo i fosfor.

Dzięki bogatej zawartości w powyższe witaminy i minerały, czosnek zielonawy przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia zawału i chorób serca. Aromat czosnku zielonawego jest specyficzny – pośredni między czosnkiem siewnym, a rzodkiewką. Całe rośliny wraz z cebulami i cebulkami powietrznymi, są użytkowane jako przyprawa lub przekąska. Czosnek zielonawy ma cebulki niepodzielne, podobne do małej dymki, ale o białych łuskach.Bardzo duże ilości surowej rośliny mogą być toksyczne, ale jako przyprawa jest w pełni bezpieczny.

Poprzedni wpisKMIN RZYMSKI - co on ma wspólnego z wiernością?Następny wpis LIPA DROBNOLISTNA - teraz sezon na herbatę z kwiatów lipy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress