ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
4 lutego 2021 przez Administrator

BOŻA TRAWKA – co to jest?

BOŻA TRAWKA – co to jest?
4 lutego 2021 przez Administrator

BOŻA TRAWKA – co to jest? To inna nazwa kozieradki błękitnej. Spotykamy się też z nazwą „grecka koniczyna”, ponieważ ziele przypomina koniczynę. Jest to mało znana roślina przyprawowa, jej aromatyczny lekko cierpki smak świetnie komponuje się ze świeżym serem, każdego rodzaju, a także do pieczywa i dań z warzywami.

Kozieradka błękitna uprawiana jest prawie na całym świecie. Jej liście powinno się ścinać w okresie kwitnienia razem z kwiatami i suszyć. Według wielu smakoszy tego ziela – liście kozieradki najlepiej smakują na surowo, do kanapek, surówek i sosów, jednak jej smak nie wszystkim odpowiada. Kozieradka błękitna ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Korzystnie działa na układ odpornościowy. Kto czuje się osłabiony i grozi mu anemia, może uwzględnić kozieradkę w diecie.

Kozieradka błękitna jest również sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i stanami zapalnymi, łagodzi uciążliwy kaszel. Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Zewnętrznie występuje w preparatach do zwalczania łuszczycy.

Poprzedni wpisPIGWA CZY PIGWOWIECNastępny wpis DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY - jest u nas w Polsce pod ochroną

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress