BOŻA TRAWKA – co to jest?
Poprzedni wpisPIGWA CZY PIGWOWIEC
Następny wpis DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWY - jest u nas w Polsce pod ochroną


BOŻA TRAWKA – co to jest? To inna nazwa kozieradki błękitnej. Spotykamy się też z nazwą „grecka koniczyna”, ponieważ ziele przypomina koniczynę. Jest to mało znana roślina przyprawowa, jej aromatyczny lekko cierpki smak świetnie komponuje się ze świeżym serem, każdego rodzaju, a także do pieczywa i dań z warzywami.
Kozieradka błękitna uprawiana jest prawie na całym świecie. Jej liście powinno się ścinać w okresie kwitnienia razem z kwiatami i suszyć. Według wielu smakoszy tego ziela – liście kozieradki najlepiej smakują na surowo, do kanapek, surówek i sosów, jednak jej smak nie wszystkim odpowiada. Kozieradka błękitna ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Korzystnie działa na układ odpornościowy. Kto czuje się osłabiony i grozi mu anemia, może uwzględnić kozieradkę w diecie.
Kozieradka błękitna jest również sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i stanami zapalnymi, łagodzi uciążliwy kaszel. Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Zewnętrznie występuje w preparatach do zwalczania łuszczycy.