Czekolada z lipy i jałowca – potrawa przykładowa
Poprzedni wpisDuszony podagrycznik - potrawa przykładowa
Następny wpis Trybula leśna może być zbierana tylko przez doświadczonych zbieraczy


SKŁADNIKI: dojrzałe owoce lipy, szyszkojagody jałowca, odrobina wody i masła.
Sposób przygotowania:
Szyszkojagody zmiażdż lekko zawinięte w ścierkę, następnie zalej ciepłą wodą (około 40 stopni C) w proporcji 1kg szyszkojagód na 3 litry wody. Mieszaj wszystko około 15 minut, odcedź. Jałowiec wyrzuć, a odcedzoną wodą zalej jeszcze 2 razy po kilogramie jałowca, także mieszając 15 minut za każdym razem. Potem wodę tą odparuj w łaźni wodnej do konsystencji gęstego syropu. Owoce lipy zmiel w młynku do kawy lub rozetrzyj na grubą mąkę na żarnach nieckowatych (jest to prosty przyrząd – wgłębienie w kamieniu lub pniaku i tłuczek z mniejszego kamienia). Do bardzo gęstego syropu z jałowca dodaj zmieloną lipę i zagotuj. Gorącą masę rozlej na płaski półmisek wysmarowany masłem i pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Gotowy nugat pokrój w kostkę i podawaj.
Taką potrawę można zrobić zimą z surowców zebranych w lesie. W tym przypadku bardzo ważne jest ścisłe trzymanie się przepisu, bo źle wykonana potrawa może być szkodliwa (jałowiec jest toksyczny i trzeba się z nim obchodzić w odpowiedni sposób, opisany powyżej).