ODKRYWCY NATURY
  • Home
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
29 stycznia 2019 przez Administrator

Czekolada z lipy i jałowca – potrawa przykładowa

Czekolada z lipy i jałowca – potrawa przykładowa
29 stycznia 2019 przez Administrator

SKŁADNIKI: dojrzałe owoce lipy, szyszkojagody jałowca, odrobina wody i masła.

Sposób przygotowania:

Szyszkojagody zmiażdż lekko zawinięte w ścierkę, następnie zalej ciepłą wodą (około 40 stopni C) w proporcji 1kg szyszkojagód na 3 litry wody. Mieszaj wszystko około 15 minut, odcedź. Jałowiec wyrzuć, a odcedzoną wodą zalej jeszcze 2 razy po kilogramie jałowca, także mieszając 15 minut za każdym razem. Potem wodę tą odparuj w łaźni wodnej do konsystencji gęstego syropu. Owoce lipy zmiel w młynku do kawy lub rozetrzyj na grubą mąkę na żarnach nieckowatych (jest to prosty przyrząd – wgłębienie w kamieniu lub pniaku i tłuczek z mniejszego kamienia). Do bardzo gęstego syropu z jałowca dodaj zmieloną lipę i zagotuj. Gorącą masę rozlej na płaski półmisek wysmarowany masłem i pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Gotowy nugat pokrój w kostkę i podawaj.

Taką potrawę można zrobić zimą z surowców zebranych w lesie. W tym przypadku bardzo ważne jest ścisłe trzymanie się przepisu, bo źle wykonana potrawa może być szkodliwa (jałowiec jest toksyczny i trzeba się z nim obchodzić w odpowiedni sposób, opisany powyżej).

Poprzedni wpisDuszony podagrycznik - potrawa przykładowaNastępny wpis Trybula leśna może być zbierana tylko przez doświadczonych zbieraczy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

NASTURCJA I POLSKIE KAPARY7 kwietnia 2021
MORWA CZARNA – symbol roztropności i rozumu18 marca 2021
DZWONEK JEDNOSTRONNY11 marca 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org
by SRKstudio.pl WordPress