ODKRYWCY NATURY
  • Jedynie Natura
  • Blog
  • Publikacje
  • Warsztaty
  • Zespół
  • Kontakt
11 maja 2021 przez Administrator

BABKA ZWYCZAJNA – pospolity chwast i cenna roślina lecznicza

BABKA ZWYCZAJNA – pospolity chwast i cenna roślina lecznicza
11 maja 2021 przez Administrator

BABKA ZWYCZAJNA (Plantago major) – pospolity chwast i cenna roślina lecznicza. Coraz częściej nie bez powodu polecana przez dietetyków do wiosennych sałatek – jak dawniej bywało. 

Stosowana od niepamiętnych czasów do dziś. W starożytności uważano babkę za zioło-panaceum, a w średniowieczu ceniono ją jako lek przeciw zmęczeniu i bezsenności. Do dziś przykłada się świeże liście babki lub sok z liści na miejsce ukąszeń owadów. Zebrane materiały z różnych stron świata i opublikowane w literaturze lat ubiegłych, prezentują  walory babki tymi słowami: „roślina okazała się przydatna w leczeniu układów naczyniowego, oddechowego, pokarmowego, moczowego, systemu nerwowego, serca, a także w różnych schorzeniach skóry, w chorobach oczu, nowotworach, robaczycach, malarii, a także jako odtrutka”. Zastosowanie znajdują głównie ekstrakty wodne, napary, odwary z liści czy ziela.Najnowsze badania pokazały, że nie bez powodu babka była tak doceniana przez całe wieki. Badacze znależli w niej szereg cennych mało znanych obecnie właściwości. Ceni się ją obecnie jako składnik preparatów antynikotynowych i za równie cenną właściwość – immunostymulującą.

Wykorzystywane były nie tylko liście, ale też nasiona. Łatwo można ich dużo nazbierać. Mają zastosowanie lecznicze zbliżone do babki płesznik czy jajowatej, a w kulinariach wykorzystywano je do wyrobu pysznych kisieli oraz sklejania ciasta z bezglutenowej mąki.

Takie malutkie niepozorne listki i taki tępiony chwast, a tyle może nam dać.Przyroda potrafi nas zaskakiwać.

🌿 ✒️ Jak zrobić syrop z babki:

✨ 2 szklanki świeżych liści babki zwyczajnej

✨ 2 szklanki płynnego miodu lipowego.

Zalać (rozdrobnione) liście miodem, wymieszać i trzymać w lodówce przez kilka tygodni.Jest pyszny. Przypomina w smaku nieco coca-colę… a dokładniej jej koncentrat, stosowany niegdyś w lecznictwie.

🌿 🥤 Kisiel z nasion babki:

✨ 1 litr wody

✨ 1 szklanka malin lub truskawek

✨ 1 garść nasion babki większejmiód lub erytrytol do smaku

Wodę z owocami pogotować 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać nasiona babki i dosłodzić.

Poprzedni wpisWywiad z Nami - Naturalne bogactwa NaturyNastępny wpis Nowy artukuł naukowy!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O NAS

 Jesteśmy grupą pasjonatów, których zainteresowania skupiają się wokół NATURY i wszystkiego co się z nią wiąże.

Nie boimy się otaczającej nas przyrody, insektów, złej pogody oraz… wszechobecnych chwastów!

Najnowsze wpisy

Warsztaty „Dzikie rośliny jadalne”6 kwietnia 2022
Leczenie podagry podagrycznikiem pospolitym22 lutego 2022
Zielnik regionalny – my w telewizji!22 grudnia 2021

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Blognews
  • Potrawy
  • Publikacje i filmiki
  • Warsztaty

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

deser z dzikich roślin jadalne rośliny jak walczyć z podagrą jak wyleczyć podagrę leczenie podagry owoce jałowca przepis owoce lipy przepis podagrycznik pospolity na podagrę sposoby na podagrę trybula leśna vege wydarzenia warsztaty botaniczne warsztaty botaniczne dla dzieci warsztaty botaniczne vege warsztaty dzikie rośliny jadalne zastosowanie owoców jałowca zastosowanie owoców lipy
by SRKstudio.pl WordPress