BABKA ZWYCZAJNA (Plantago major) – pospolity chwast i cenna roślina lecznicza. Coraz częściej nie bez powodu polecana przez dietetyków do wiosennych sałatek – jak dawniej bywało.
Stosowana od niepamiętnych czasów do dziś. W starożytności uważano babkę za zioło-panaceum, a w średniowieczu ceniono ją jako lek przeciw zmęczeniu i bezsenności. Do dziś przykłada się świeże liście babki lub sok z liści na miejsce ukąszeń owadów. Zebrane materiały z różnych stron świata i opublikowane w literaturze lat ubiegłych, prezentują walory babki tymi słowami: „roślina okazała się przydatna w leczeniu układów naczyniowego, oddechowego, pokarmowego, moczowego, systemu nerwowego, serca, a także w różnych schorzeniach skóry, w chorobach oczu, nowotworach, robaczycach, malarii, a także jako odtrutka”. Zastosowanie znajdują głównie ekstrakty wodne, napary, odwary z liści czy ziela.Najnowsze badania pokazały, że nie bez powodu babka była tak doceniana przez całe wieki. Badacze znależli w niej szereg cennych mało znanych obecnie właściwości. Ceni się ją obecnie jako składnik preparatów antynikotynowych i za równie cenną właściwość – immunostymulującą.
Wykorzystywane były nie tylko liście, ale też nasiona. Łatwo można ich dużo nazbierać. Mają zastosowanie lecznicze zbliżone do babki płesznik czy jajowatej, a w kulinariach wykorzystywano je do wyrobu pysznych kisieli oraz sklejania ciasta z bezglutenowej mąki.
Takie malutkie niepozorne listki i taki tępiony chwast, a tyle może nam dać.Przyroda potrafi nas zaskakiwać.
🌿 ✒️ Jak zrobić syrop z babki:
✨ 2 szklanki świeżych liści babki zwyczajnej
✨ 2 szklanki płynnego miodu lipowego.
Zalać (rozdrobnione) liście miodem, wymieszać i trzymać w lodówce przez kilka tygodni.Jest pyszny. Przypomina w smaku nieco coca-colę… a dokładniej jej koncentrat, stosowany niegdyś w lecznictwie.
🌿 🥤 Kisiel z nasion babki:
✨ 1 litr wody
✨ 1 szklanka malin lub truskawek
✨ 1 garść nasion babki większejmiód lub erytrytol do smaku
Wodę z owocami pogotować 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać nasiona babki i dosłodzić.